U Republici Srpskoj devet osoba pod nadzorom ljekara zbog straha od koronavirusa

0
Međutim, kako je saopćeno, nastavljaju da se provode sve mjere fokusirane na rano otkrivanje eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprečavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim korona virusom.

Uzimajući u obzir novonastalu situaciju pojave slučajeva novog koronavirusa u Italiji, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ministar Šeranić je donio naredbu o obaveznom provođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u RS.

Ona se odnosi na zdravstvene ustanove, jedinice lokalne samouprave i aerodrom i provođenje mjera za zbrinjavanje evenutalnih slučajeva oboljelih od bolesti izazvane novim virusom korona, a u skladu s procjenom i prethodnim instrukcijama Instituta za javno zdravstvo RS.

Navedeno je da su predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo RS-a u stalnom kontaktu s Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i prate preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Leave A Reply