U Sarajevu počinje modni festival European Fashion Passport: Među učesnicima i bh. dizajneri

0
Učesnici festivala su modni dizajneri iz dvadeset europskih zemalja. Publika će imati priliku uživati u 30 dizajnerskih revija koje će se održati u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR-u) 27. i 28. septembra.

Organizatori festivala su u konkurenciji više od sto europskih mladih modnih dizajnera izabrali 30 njih koji će svoje kolekcije predstaviti u Sarajevu. Art direktor European Fashion Passporta 2019 je poznati bh. dizajner Adnan Hajrulahović Haad.

Khaldoun Sinno, zamjenik ambasadora Delegacije EU u BiH će otvoriti European Fashion Passport 2019. na radionici koja će se održati u zgradi delegacije EU u BiH.

U toku projekta dizajnere očekuju još tri radionice. B2B radionica s predstavnicima industrije, Kreativna radionica s mladim fotografima u BiH, te praktična radionica u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn. Bh. predstavnici na European Fashion Passportu su studenti Tehničkog Fakulteta u Bihaću, odsjeka za Tekstilni dizajn.

Cilj projekta je da pored prezentacije i revija dizajneri dobiju mogućnost dodatne edukacije, zajedničkog rada, ali i izgradnje europskog tržišta i modne scene Europe u segmentu mladih modnih dizajnera.

Pored navedenih aktivnosti planirano je i druženje s gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom u sarajevskoj Vijećnici, posjeta Sarajevsko-Trebevićkoj žičari, grupna projekcija filma “Scream for me Sarajevo”, zajedno sa rediteljem filma Tarikom Hodžićem i producentom filma Adnanom Čuharom, koktel u Španskoj i Švedskoj Rezidenciji, te posjeta Svrzinoj kući i mnogo drugih zanimljivih sadržaja.

Leave A Reply