U SKB Mostar tri pacijenta na respiratorima, 1.678 osoba u izolaciji

0

S novim informacijama o stanju s koronavirusom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu javnosti se trenutno obraćaju prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, Branko Drinovac, načelnik sektora uniformisane policije MUP-a HNK, te Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK.

Kako je kazao dr. Avdić, od 18 testiranih osoba u HNK u posljednja 24 sata, šest je pozitivnih. Dva su iz Mostara, tri iz Širokog Brijega i jedan iz Gruda.

– Što se tiče ljudi u izolatoriju, njih je sedam, od toga su tri na respiratoru, jedan je na kisiku, a ostali su, možemo to tako reći, u poboljšanju – kazao je Avdić.

Uz prvozaraženog pacijenta iz Mostara i prvozaraženu osobu iz Širokog Brijega, na respiratoru je i muškarac iz Konjica kojem se stanje naglo pogoršalo nakon višednevnog boravka u kućnoj izolaciji.

Odgovarajući na pitanje da li među medicinskim osobljem ima pozitivnih na koronavirus, dr. Avdić je odgovorio potvrdno, pojasnivši da je riječ o medicinskoj sestri koja je bila u kontaktu s prvozaraženim u mostarskoj bolnici.

Avdić je staknuo je kako su na području Mostara evidentirali dva klasteraa, jedan iz SKB-a Mostar, a jedan na aerodromu.

– Pojačani smo s dva epidemiologa, iz Federalnog Zavoda za javni zdravstvo i jednim umirovljenim epidemiologom, tako da sve trenutno funkcionira i imamo i mogućnost da pomognemo i drugima – rekao je Avdić.

Na pressu je istaknuto da je ukupno 1678 osoba trenutno u izolaciji.

Drinovac je rekao kako su danas 84 osobe izašle iz samoizolacije, ali da im stručnjaci iz zdrastva preporučuju da ostanu još 14 dana u kućama.

– Nastavljamo pojačane mjere prometa vozila i kretanja. Očekujemo daljnju saradnju, da se ne kreću svi koj ne moraju, a pogotovo da se poštuju mjere. Nadam se da će biti manje prekršitelja – rekao je Drinovac.

Za migrante u Salakovcu je i dalje na snazi zabrana kretanja, a ukolio budu prekšrili ovu mjeru bit će predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima i Ministarstvu sigurnosti BiH.

Leave A Reply