Uhljebljavanje: Ministri SBB-a i HDZ-a rekorderi po broju zaposlenih službenika

0

Vlada Federacije BiH nije donijela odluku o produženju moratorija na zapošljavanje u javnim institucijama, koji je uveden još 2015. godine.

Fahrudin Radončić: Za svakog SBB-ovca ima mjesta u državnoj službi

Moratorij na zapošljavanje državnih službenika i ostalih uposlenika uveden je sa ciljem se administrativni aparat države smanji za deset posto, a namjera je bila da se to postigne odlaskom dijela zaposlenih u penziju, bez zapošljavanja novih radnika.

Međutim, od marta 2015. otkako je moratorij stupio na snagu, do danas, Vlada je po zahtjevu ministarstava i drugih institucija i službi povremeno ipak odobravala konkursne procedure za zapošljavanje državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika. Premda su isticali da se to može raditi samo “u slučaju neodgodive potrebe”, činjenica je da nije baš uvijek bilo tako.

Iako se očekivalo da će moratorij na zapošljavanje, koji je trajao do 30. juna ove godine, biti produžen do daljnjeg, to se ipak nije desilo, a iz federalne Vlade još se nisu oglasili o ovom pitanju. Dok se čeka njihovo pojašnjenje zašto moratorij nije produžen, pojedini mediji bliski predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću tvrde da su razlog nedonošenja takve odluke predstojeći Opći izbori i potreba da se kroz obećanja o zaposlenju, mobilizira glasačka mašinerija.

– Upravo je SDA zapošljavanjem i uhljebljivanjem u državne institucije i ustanove godinama stvarala glasačku bazu, koja je usluge vraćala glasovima onda kada je to potrebno(…). Osim za zapošljavanje novih službenika, ukidanje moratorija poslužit će i da se trajno uhljebe stotine savjetnika i saradnika koji su dovedeni nakon prošlih izbora na mandatni period od četiri godine – piše Dnevni avaz u tekstu pod naslovom “Počinje masovno predizborno uhljebljivanje u institucije FBiH!”, objavljenom 10. jula.

Ipak, zvanični podaci govore da nije sve baš tako kako tvrdi dnevni list kojem Radončić svakodnevno pruža “konsultantske” usluge.

Prema podacima koji su objavljeni u martu ove godine, od 16 ministarstava u Vladi FBiH, samo su se četiri pridržavala dogovora o zabrani prijema novih radnika, dok je čak 12 ministarstava prekršilo moratorij. Od toga je najveći broj službenika uposlen u ministarstvima kojima rukovode kadrovi SBB-a i HDZ-a BiH.

Apsolutni rekorder u zapošljavanju novih činovnika u Vladi Federacije BiH je Ministarstvo finansija FBiH, na čijem čelu se nalazi Jelka Miličević (HDZ). U tom ministarstvu zaposleno je 14 novih službenika.

FEDERALNO MINISTARSTVO FINANSIJA

 1. Tanja Baličevac, stručni saradnik za odobrenja priređivanja igara na sreću i nagradnih igara
 2. Ivana Brkić, stručni saradnik za vođenje baze podataka i izvještavanje
 3. Enida Ciljević, stručni saradnik za pravne poslove
 4. Dino Čerkez, stručni saradnik za vanjski dug
 5. Ivan Ćubela, stručni saradnik za statistička istraživanja i analizu
 6. Meri Dubreta, stručni saradnik za računovodstvo
 7. Almira Ibišević, stručni saradnik za izvršenje budžeta
 8. Elmana Kolasović, stručni saradnik za zaduživanje
 9. Monja Ljepava, stručni saradnik za metodologiju i koordinaciju finansijskog upravljanja i kontrole
 10. Mirjana Matić, stručni savjetnik za makroekonosmka pitanja
 11. Maja Vanjek, stručni saradnik za bankarski sektor, mikrokreditne organizacije i lizing društva
 12. Ivana Vrančić, stručni saradnik za pravne i analitičke poslove
 13. Sead Čaršimamović, stručni saradnik za unutrašnji dug
 14. Irena Sulić, stručni saradnik za pravne poslove

Na drugom mjestu je Ministarstvo rada i socijalne politike, kojim rukovodi ministar Vesko Drljača (SBB) sa 11 zaposlenih činovnika.

FEDERALNO MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE POLITIKE

 1. Ernis Imamović, pomoćnik ministra u Sektoru za rad i zapošljavanje
 2. Saida Kastrat, šef Kabineta ministra
 3. Admira Behlulović, stručni saradnik za pravne, analitičke poslove
 4. Indira Dujmović, stručni saradnik za provođenje PIO
 5. Namik Muratović, stručni saradnik za analitičke poslove
 6. Nermin Džino, stručni saradnik u oblasti rada, sigurnosti i zdravlja na radu
 7. Lejla Mujkić, stručni saradnik za socijalnu inkluziju
 8. Jasmin Sarvan, stručni saradnik za poslove planiranja i izvršenja budžeta
 9. Danijela Vuleta Trnčić, stručni savjetnik za praćenje ekonomsko – finansijskih stanja u PIO
 10. Ema Gec, stručni saradnik za računovodstveno – finasnijske poslove
 11. Kenan Spahić, pomoćnik ministra u sektoru za penzijsko i invalidsko osiguranje

Ministar Drljača kao svoje savjetnike zaposlio je Sanelu Čičić, Azru Jahić, Jasmina Gačevića i Remziju Kadrića, većinom kadrove SBB-a. Mjesto pod suncem u Drljačinom ministarstvu pronašla je i Saida Kastrat, bivša sekretarica Fahrudina Radončića, koja je od javljanja na telefon u Avazu ekspresno napredovala do šefice kabineta Veska Drljače.

Kao savjetnik ministra Drljače zaposlen je i Omer Čevra, bivši glasnogovornik SBB-a.

Pored velikodušnog osiguravanja radnih mjesta istaknutim kadrovima SBB-a, ministarstvo kojim rukovodi Drljača je samo tokom 2016. godine zaključilo šesnaest ugovora o djelu sa vanjskim saradnicima, za koje su iz budžeta ukupno isplatili 106.817 KM. Tu možda ne bi bilo ništa problematično da federalni revizori nisu utvrdili kako su pomenuti ugovori o djelu zaključeni za poslove koji su već utvrđeni kroz Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva, te predstavljaju redovne poslove i zadatke zaposlenih u Ministarstvu! Drugim riječima, ministar Drljača angažovao je vanjske saradnike za poslove koje bi trebali obavljati uposlenici Ministarstva.

Nesebičnom se u zapošljavanju svojih stranačkih kolega i kolegica pokazala i Edita Đapo (SBB), federalna ministrica okoliša i turizma. Među brojnim službenicima zaposlenim nakon što je Đapo preuzela kormilo Ministarstva su i članice Radončićeve stranke Merima Vele i Azra Džigal, koje obje rade kao savjetnice u kabinetu ministrice. Merima Vele supruga je bivšeg glavnog i odgovornog urednika “Dnevnog avaza” Faruka Vele, a u kabinetu ministrice Đapo zaposlena je kao “savjetnica za okoliš”, uprkos tome što nije imala potrebne kvalifikacije za taj posao.

Azra Džigal savjetnica je ministrice Đapo za turizam i ugostiteljstvo. Po profesiji je diplomirana ekonomistica, a svojedobno je bila zaposlena u Ambasadi Španije. U Federalnom ministarstvu okoliša i turizma zaposleni su i Admir Karović, član Općinskog odbora SBB-a Stari Grad, Selma Crnovšanin, također članica ove stranke, kao i Sehada Kolenović, bivša šefica kabineta predsjednika SDA Sulejmana Tihića, koja je nakon odlaska iz te stranke prešla u SBB.

Mjesto u istom ministarstvu našlo se i za Edina Lukovca, koji radi kao vozač. Edin je sin Radončićevog dugogodišnjeg vozača Izeta Lukovca, a prije nego što je zaposlen u Ministarstvu, radio je u kompaniji “Avaz”.

Ministrica Đapo sebi je dala oduška i nedavno zaposlila još jednog savjetnika – višestruko kompromitiranog Vinka Jakića, bivšeg direktora Fondacije “OdRaz”, koji je u više navrata optuživan za finansijski kriminal i prevare.

Zbog zapošljavanja mnogobrojnih SBB-ovaca na koje se evidentno moratorij nije odnosio, Federalna uprava policije je u martu ove godine započela istragu u ministarstvu Edite Đapo, o čemu smo također pisali.

Ne bismo imali dovoljno prostora da nabrojimo desetine članova Radončićeve stranke koji su tokom trajanja moratorija zaposleni u javnim kompanijama, te imenovani u razne upravne i nadzorne odbore.

Prije pomenutog Omera Čevre, o čijim smo “nestašlucima” također pisali, Radončić je na državni budžet prebacio i dugogodišnjeg urednika “Avaza” Fadila Mandala, koji je najprije postavljen za savjetnika ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juske, a potom je imenovan za predsjedavajućeg Vijeća Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidi Bosne i Hercegovine (BHANSA).

Mandalova kolegica, također bivša novinarka i urednica Dnevnog avaza Indira Ćatić, uhljebila se u Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH, kojim rukovodi SBB-ov direktor Fuad Čibukčić.

No, kako se bliže oktobarski izbori, predsjednik SBB-a očito svim silama nastoji uvjeriti javnost da su svi kršili moratorij i “uhljebljavali” svoje partijske poslušnike, osim njega i njegovih ministara. Na Radončićevu žalost, postoje i oni koji znaju čitati malo više od površnih tekstova koje po narudžbi objavljuje Avaz.

Leave A Reply