Uredniku “Nacionala” Berislavu Jeliniću mostarski “Aluminij” platio 15.000 eura za lažnu “aferu prisluškivanje”!

0

Berislav Jelinić se u “Nacionalu” iščuđava “kako su povjerljiva izvješća OSA-e dospjela do nekih novinara u BiH”. Pri tom je njemu posve normalno i logično, da “povjerljiva izvješća OSA-e” dospiju u ruke “nekih novinara u Hrvatskoj”, Berislava Jelinića, recimo!?

Tjednik “Nacional” i njegov glavni i odgovorni urednik Berislav Jelinić, koji se vole hvaliti svojom informiranošću, nisu znali da će u danu izlaska novog broj toga hrvatskog tjednika, Danijel Markić, ravnatelj hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), posjetiti Sarajevo.

Nisu znali ni to da će Markić u glavnom gradu Bosne i Hercegovine razgovarati sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem. Samim tim nisu mogli ni znati da će se čelnici dviju službi nakon sastanka usuglasiti da nije postojala, niti postoji “afera prisluškivanje” koju je prošle nedjelje “otkrio” “Nacionalov” glavni urednik i koja je danima uznemiravala javnost i dodatno pogoršavala ionako nezdrave odnose dvije države.

To neznanje, manjak informiranosti, razlog je što je “Nacional” i u svom novom broju nastavio razvijati istu jufku, istrajavati na tvrdnjama kako je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH nezakonito prisluškivala, ovoga puta, ne više “najviše hrvatske dužnosnike u Hrvatskoj i BiH”, kako se ranije tvrdilo, nego, kako stoji u naslovu “više tvrtki pod hrvatskom kontrolom u BiH”.

 

TRI ANTIHRVATSKA CILJA

Urednik Jelinić u svom novom “istraživačkom” uratku ne podastire niti jedan dokaz za tvrdnju iz naslova, a ne pojašnjava ni šta su, ni koje su “hrvatske tvrtke u BiH” pod obavještajnim nadzorom, jesu li to, primjerice “Agrokor”, “Podravka”, odnosno, čije su “hrvatske tvrtke” koje je nadzirala OSA?

Budući da nema novih dokaza o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika (u Hrvatskoj), Jelinić ih nadomještava novim zaključcima, odnosno besmislenim optužbama. On piše kako se iza obavještajnog djelovanja protiv “hrvatskih tvrtki” kriju tri paklena cilja OSA-e:

PRVI CILJ je, uočava “Nacional”, “pokušaj da se diskreditira rješavanje hrvatskog pitanja u BiH tako da ga se lažno veže uz ruske interese i time kompromitira u očima razvijenih svjetskih zemalja, a naročito u očima SAD”. Autor tako otkriva da je “hrvatsko rukovodstvo sa suradnicima (“rukovodstvo sa suradnicima”, hm, šta li mu to znači?!), odnedavno intenziviralo lobiranje prema SAD-u od kojih traže razumijevanje za hrvatsko pitanje u BiH”.

DRUGI CILJ aktivnosti OSA-e, prema “Nacionalu, je “da se podijeli Hrvate, tako da se stvara klima opće korumpiranosti hrvatskih političara na svim razinama i time posredno pokuša diskreditirati rješavanje hrvatskog pitanja”.

I TREĆI CILJ, za Jelinića i njegove sponzore, očito i najvažniji, jeste “da se sabotira mostarski ‘Aluminij’, najveći gospodarski subjekt u BiH koji je još uvijek u rukama Hrvata”.

 

FINANCIJSKA INJEKCIJA IZ “ALUMINIJA”

Zapravo, svi su drugi (i prvi!) razlozi za “Nacional” i njegovog glavnog urednika nevažni, sporedni, samo je ovaj posljednji bitan, jer zbog njega je pokrenut čitav skandal sa “nezakonitim prisluškivanjem”.

“Aluminij”, dakle, “tvrtka koja je u hrvatskim rukama”, njegova zakulisna, netransparentna, zavjerenička prodaja novom – ruskom vlasniku, uz tajne, zamračene aktivnosti “međusobno povezanih lica”, političara, biznismena, lobista, mediijskih plaćenika, poput Jelinića, iz Hrvatske i BiH u središtu je cijele ove “obavještajne afere”.

Berislav Jelinić se u “Nacionalu” iščuđava “kako su povjerljiva izvješća OSA-e dospjela do nekih novinara u BiH”. Pri tom je njemu posve normalno i logično, da “povjerljiva izvješća OSA-e” dospiju u ruke “nekih novinara u Hrvatskoj”, Berislava Jelinića, recimo!?

Prema informacijama do kojih je došao portal “SB”, tekstove u “Nacionalu” naručilo je i pošteno platilo poslovodstvo mostarskog “Aluminija”, koji nije, na njihovu i Jelinićevu žalost, “tvrtka u hrvatskim rukama”, nego kompanija u kojoj je većinski vlasnik (sa 44% udjela) Vlada Federacije BiH.

“Kompromitirajući dokumenti” objavljeni u “Nacionalu”, uz pripadajući “sitni oblik pažnje”, u visini ne manjoj od deset i ne više od petnaest hljada eura, predala je Jeliniću u Njemačkoj Snježana Dropuljić, savjetnica direktora “Aluminija”, koja je za ovu operaciju dobila odriješene ruke od strane predsjednika Nadzornog odbora “Aluminija” Dalibora Miloša.

Cilj je bio jasan i on je djelomično, odnosno kratkoročno, postignut: skrenuti pažnju javnosti sa nekontroliranog ulaska ruskog kapitala u elektro-energetski i industrijski sektor u BiH, lansirajući priču sa fabriciranom “aferom” ilegalnog prisluškivanja Hrvata širom regije.

Ako se, ono što Jelinić i njegovi mostarski donatori novca i dokumenata tvrde, “hrvatsko pitanje u BiH ne može riješiti nikako drugačije nego (kao Dodikovo republičko, srpsko!) ruskim kapitalom“, red je da se to kaže koliko-toliko otvoreno!

 

Leave A Reply