Večeras počinje Kanski festival, na crvenom tepihu zabranjeni selfiji

0

Argentinsko-španskim filmom “Svi znaju” (Todos lo saben) iranskog oskarovca Asghara Farhadija, večeras svečano počinje 71. Kanski festival. U trci za Zlatnu palmu do 19. maja će se takmičiti 21 film, među kojima su i ostvarenja veterana kinematografije, poput Jean-Luc Godarda i Amerikanca Spike Leeja.

Ovogodišnje kansko izdanje biće održano u osjetljivom trenutku kada filmsku industriju potresa seksualni skandal američkog producenta Harveya Weinsteina.

Festival će ovaj put obilježiti filmovi pretežno iz Evrope, Bliskog istoka i Azije. Festival će otvoriti Javier Bardem i Penelope Cruz psihološkim trilerom “Todos lo saben” (Svi znaju), iranskog reditelja Asgara Farhadija koji je snimio novi film na španskom jeziku.

Od 21 reditelja u trci za Zlatnu palmu nalaze se prvi put Japanac Rijusuke Amaguši, Libanka Nadin Labaki, Egipćanin Abu Bakr Švaki, a na spisku je i francuska autorica Eva Husson, kao i Iranac Jafar Panahi i Rus Kirill Serebrennikov.

Film Ahlat Agaci turskog reditelja Nuri Bilge Ceylana zvanično je uvršten u selekciju glavnog takmičarskog programa ovogodišnjeg Festivala, a u produkciji ovog filma učestvovala je i Bosna i Hercegovina. Koproducent filma je bh. producentska kuća “2006”, a producent je Mirsad Purivatra. Umjetnički konsultant na filmu je Izeta Građević, a asistent dizajnera zvuka i kompozitor dijela muzike u filmu je Mirza Tahirović. Film je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Žene će ove godine biti značajno zastupljene na Kanskom festivalu. Predsjednica žirija je australijska glumica Cate Blanchett, dok će francuska glumica Lea Seydoux, jedna od brojnih žena koje su optužile Weinsteina za seksualno zlostavljanje, biti jedna od članica žirija.

Predsjednik žirija programa “Određeni pogled” (Un certain regard) ove godine je američki glumac Benicio Del Toro.

Saudijska Arabija će prvi put učestvovati na Filmskom festivalu u sekciji kratkometražnih filmova.

Među brojnim novinama festivala će biti i zabrana slikanja “selfija” mobilnim telefonom na crvenom tepihu, a biće ukinute projekcije filmova u trci za Zlatnu palmu koje su dosad bile organizovane za novinare, u cilju “zadržavanja potpune neizvjesnosti”, prenose agencije.

Zlatnu palmu je prošle godine dobio švedski reditelj Ruben Ostlund za film “The Square” (Kvadrat).

Leave A Reply