VUČIĆ BJESNI ZBOG NOVIH MJERA KOSOVA: “Ne može neko da se ponaša kao pijanac u avionu”

0
Odluka Vlade Kosova podrazumeva taksu od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a poreklom su iz Srbije i BiH, osim na proizvode medjunarodnih brendova koji se proizvode na teritoriji Srbije i BiH.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od EU očekuje da obezbijedi sprovođenje CEFTA i ocjenio da saopštenja iz Brisela povodom uvođenja kosovskih carina predstavljaju pomak jer se u njima ne pominju dvije strane.

“Prvi ili drugi put imamo saopštenje koje ne govori o dve strane, već o jasnom krivcu. Ipak je to neka vrsta političkog pomaka, sad je jasno ko je krivac, ko ne želi stabilizaciju prilika”, rekao je Vučić novinarima u Helsinkiju, gde učestvuje na Kongresu Evropske narodne stranke (EPP).

On je naveo da u Briselu, gde će se sutra sastati s predsJednikom Kosova Hašimom Tačijem uz posredovanje EU, očekuje teške razgovore.

“U Briselu će biti mnogo teški razgovori sa predstavnicima EU, jer mi očekujemo da oni ostvare provođenje CEFTA sporazuma u delo. Ne može neko da se ponaša kao pijanac u avionu koji bi da otvara vrata i prozore. Mora da postoji neko ko će da kaže sad je bilo dosta, stanite sa takvim ponašanjem, ne možete da dajete poreze od 10 odsto, carine, jer vi zaustavljate slobodan protok robe i usluga”, rekao je Vučić.

Naveo je da to pokazuje sa kakvim opasnostima se Srbija suočava i dodao da se postavlja pitanje “na šta su sve spremni ljudi koji su u stanju da tako nešto čine i koji naidju na tako žestoko suprotstavljanje EU”.

Ako su u stanju da ovo urade, a znaju da neće dobiti podršku, šta će da bude sledeća kazna za Srbiju, kako to kažu Pacoli, Haradinaj, Hodžaj i svi ostali. Pošto su oni valjda bogovi koji su doneli odluku da kazne Srbiju”, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da u postojećim uslovima ne očekuje veliki napredak tokom sutrašnjih razgovora.

“Naše je da ne dozvolimo da bilo kada budemo okrivljeni za zaustavljanje procesa sporazumevanja, razgovaranja, pronalaženja kompromisa”, rekao je Vučić.

Evropska unija je juče zatražila hitno objašnjenje odluke vlade Kosova o povećanju carina za 10 odsto za proizvode uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič ocenila je da su mere Prištine jasno kršenje CEFTA.

Odluka Vlade Kosova podrazumjeva taksu od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i BiH, osim na proizvode medjunarodnih brendova koji se proizvode na teritoriji Srbije i BiH.

Leave A Reply