VUČIĆ ISPUNJAVA PRVI ZAHTJEV HOYT YEEA: Zamolio sam Dodika da ubrza put BiH ka EU

0
Vučić je rekao da podržava teritorijalni integritet BiH i da je Milorada Dodika zamolio da ubrza put BiH ka Evropskoj uniji, jer će na taj način ubrzati i put Srbije ka EU.

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u ponedeljak uveče, tokom gostovanja na televiziji Pink, ispričati detalje razgovora sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara  Brianom Hoyt Yeeom, o kojima se u Srbiji već danima nagađa.”Radio sam svoj posao časno, ozbiljno i odgovorno. Kroz različite teme sam govorio o nezavisnosti Srbije, suverenom pravu da se građani Srbija pitaju za svoju budućnost, mnogo više nego drugi, i čini se da sam imao dobre argumente za to”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare poslije susreta sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

“Hoyt Yee je ozbiljan političar, prenio je poruke koje su za nas teške, ali ne bih rekao i nove. Ton je bio možda malo viši, pa sam i ja sam za oktavu snažnije branio interese Srbije”, rekao je Vučić.

On je dodao da je njegov kabinet sa američkom stranom napravio konsenzus o saopštenju i da je prvi tekst koji je srpska strana ponudila bio “mnogo brutalniji i podražavao ono što se na sastanku stvarno dešavalo”, a da je ubijeđen da je američka strana očekivala da će Srbija nešto da “uvije u oblande”.

“Moji odgovori su bili argumentovani, civilizovani”, rekao je Vučić.

On je dodao da je teško da bez dobrih odnosa sa SAD Srbija može da računa na prosperitet u budućnosti.

“Ali kakva bismo zemlja bili da ne baštinimo slobodarski duh. Poštujemo interese SAD, Evrope, Rusije, ali poštujemo interese Srbije”, rekao je Vučić i dodao da su mediji u Srbiji podijeljeni ka jednoj od “stolica” (ruska i američka), ali da vjeruje da 50 odsto građana želi nezavisnu Srbiju.

Vučić je rekao da podržava teritorijalni integritet BiH i da je Milorada Dodika zamolio da ubrza put BiH ka Evropskoj uniji, jer će na taj način ubrzati  i put Srbije ka EU.

Podsjetimo, “Slobodna Bosna” je pisala da je visoki predstavnik State Deparmenta Brian Hoyt Yee isporučio Srbiji pet uslova koje u najskorije vrijeme mora da ispuni ukoliko želi da uđe u Evropsku uniju.

Jedan od uslova je obuzdavanje Republike Srpske i Milorada Dodika, odnosno sprječavanje referenduma o nezavisnosti Republike Srpske, kao i da Dodik prestane biti kočničar  naše zemlje na evropskom putu.

Po svemu sudeći Vučić je danas u Beograd pozvao Milorada Dodika,  kako bi visokom američkom diplomati odaslao poruku da je njegove zahtjeve, koje je izgovorio “visokim tonom”, počeo ispunjavati.

Leave A Reply