YouTube optužen za pomoć pedofilima u pronalaženju isječaka mladih djevojaka

0

Ova vijest dolazi usred skandala YouTubea s velikim kompanijama, uključujući AT & T, Nestle i Epic Games, koje su nedavno objavile da prekidaju oglašavanje na ovoj platformi.

“Bilo kakav sadržaj, uključujući i komentare, koji ugrožavaju maloljetnike je odvratan i imamo jasne mehanizme kojima to zabranjujemo na YouTubeu. Mi smo odmah poduzeli akcije brisanja računa i kanala, prijavljujući nezakonite aktivnosti vlastima i onemogućavajući komentare na desetinama miliona klipova koji uključuju djecu”, izjavio je glasnogovornik YouTubea u izjavi za CNN Business.

Iz ove velike IT kompanije su dodali kako još mnogo toga trebaju učiniti kada je u pitanju online sigurnost, ali su također istakli kako nastavljaju raditi na poboljšavanju korisničkog iskustva.

Naime, kompletnu priču je pokrenuo YouTube korisnik Matt Watson. On je u svom nedavno objavljenom snimku, koji je od nedjelje pregledan skoro dva miliona puta, rekao da je YouTubeov algoritam stvorio “rupu” koja je pedofilima omogućila da lako pronađu, putem preporučenih klipova na ovom servisu, isječke maloljetnika koji izvode aktivnosti poput gimnastike ili joge.

Važno je istaći i to da ovo nije prvi put da se YouTube nalazi u centru skadala u vezi s kompanijama čije su se reklame prikazivale neposredno prije reprodukcije neprikladnog sadržaja.

Istraga CNN-a iz aprila 2018. godine pokazala je da su reklame više od 300 kompanija i organizacija na YouTube kanalima reklamirale bijele supremaciste, naciste, pedofiliju, teorije zavjere i sjevernokorejsku propagandu.

Ova najnovija epizoda je podsjetnik da se YouTube nastavlja boriti za implementaciju vlastitih pravila i politiku vođenja kompanije.

Leave A Reply