Zvizdić u Budimpešti: Potpisivanje niza sporazuma s Kinom, BiH jača veze sa najvećom ekonomijom Azije

0

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić učestvuje danas u Budimpešti na 6. Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1).

Na Plenarnoj sesiji Samita NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope predsjedavajući Zvizdić je u svome obraćanju premijerima istaknuo da šesti Samit predstavlja dokaz održivosti partnerskog odnosa i siguran put ka jačanju bilateralnih i privrednih odnosa.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina aktivno radi na realizaciji ključnih vanjskopolitičkih prioriteta, jačanju unutrašnje stabilnosti i ekonomskom razvoju. Naglasio je da je najvažniji vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine članstvo u EU i da se kontinuirano radi na ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa. Izrazio je očekivanje da će se to i desiti u prvoj polovini 2018. godine.

Zvizdić je govorio i o procesima vezanim za ekonomski razvoj BiH i istaknuo da se radi na implementaciji brojnih reformskih mjera u oblastima porezne politike, unapređenja poslovnog okruženja, tržišta rada, jačanja konkurentnosti i stvaranju uslova za privlačenje stranih investicija. Naveo je da su reforme koje se provode već rezultirale pozitivnim pomacima u rastu BDP-a od 3,1 posto i otvaranju više od 40.000 radnih mjesta, te da su, u posljednih 30 mjeseci, svi vitalni ekonomski pokazatelji u Bosni i Hercegovini poput izvoza, industrijske proizvodnje i turizma, u porastu.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao prisutne premijere o turističkim potencijalima Bosne i Hercegovine, njenom historijskom naslijeđu i prirodnim bogatstvima.

– Broj turista u prethodnoj godini povećan je za više od 16 posto što nas svrstava među 20 zemalja svijeta sa najvećim porastom turističkih posjeta po glavi stanovnika – rekao je predsjedavajući Zvizdić. Dodao je da ga raduje činjenica da, pored tradicionalnih gostiju iz evropskih zemalja, sve više građana NR Kine posjećuje BiH, čiji se broj prema statističkim pokazateljima, udvostučio u posljednih godinu dana.

– Iz tog razloga zadovoljstvo mi je najaviti da će tokom Samita u Budimpešti biti potpisan Sporazum o međusobnom ukidanju viza državljanima NR Kine i Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam će ovaj Sporazum otvoriti vrata za još veći dolazak kineskih turista i ojačati i unaprijediti našu privrednu, naučnu i kulturnu saradnju – rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Naglasio je da smatra izuzetno važnim uspostavljanje direktne avio-linije Peking – Beograd – Sarajevo.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da pored turizma sektori energetike i transporta ostaju prioritetni sektori za BiH kao nosioci potencijala za ulaganja. Naglasio je da se naša država nalazi na 8. mjestu u Evropi po hidropotencijalu, da ima potencijale u oblasti energije vjetra i značajne rezerve kvalitetnog uglja. Naveo je projekat izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW “Blok 7” Tuzla koji se razvija u pozitivnom smijeru i za koji će se danas obaviti potpisivanje Ugovora o kreditu između Elektroprivrede BiH i kineske EXIM banke.

– Potpisivanje ovog Ugovora ima višestruk značaj jer, pored činjenice da se radi o najznačajnijoj investiciji u energetski sektor u Bosni i Hercegovini, ovaj projekat simbolizira početak brojnih narednih projekata koje namjeravamo realizirati sa Narodnom Republikom Kinom unutar platforme 16+1 – rekao je predsjedavajući Zvizdić i izrazio poštovanje i zahvalnost premijeru Keqiangu na izuzetnoj posvećenosti i podršci projektima u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo interes Bosne i Hercegovine za izvozom poljoprivrednih proizvoda u Kinu, te ukazao da je današnje potpisivanje Sporazuma o poljoprivrednoj saradnji između NR Kine i Vijeća ministara BiH važan korak ka tom cilju, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

– Ovaj sporazum predstavlja nadogradnju već postojećeg Sporazuma o trgovini i ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine koji smo potpisali 2001. godine. Sporazum o poljoprivrednoj saradnji će inicirati proces intenzivne komunikacije između naših državnih institucija kao i poslovne zajednice, te sam uvjeren i rezultirati privrednim partnerstvima koji će biti od obostranog značaja – rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Na kraju, pozvao je prisutne premijere da posjete našu zemlju, a posebno da u aprilu 2018. godine posjete Mostar gdje će se u sklopu 21. Privrednog sajma u Mostaru, održati “16+1 – Sajam poljoprivredne opreme”, te Sarajevo, koje će 2018. godine biti domaćin Treće “16+1 konferencije u oblasti inovacija”, u sklopu Regionalnog foruma inovacija UNLIMITED.

Leave A Reply