Aleksa Milojević: Korona je samo pogoršala našu krizu, poslije pandemije dolazi ogromna inflacija

0
Aleksa Milojević, direktor Ekonomskog instituta u Bijeljini, tvrdi kako se sada plastično vidi da su naše vlasti nespremne, posebno iz činjenice da nijedna nema ozbiljne robne rezerve, niti rezerve u novcu, da je sve u prošlosti opustošeno. Kad dođu najteža vremena, uvijek se poteže za onim najgorim – štampanjem novca.

“Sve su krize završavale u ogromnoj inflaciji, a tako će biti i s ovom krizom. Evropska unija štampa hiljadu milijardi eura, za koje nema nikakvo pokriće, i naravno dio tog novca će stići i ovdje. Kako nema robe i nove proizvodnje to će završiti u ogromnoj inflaciji”, najavljuje Milojević.

Naša je kriza sistemska, nastavlja on, te kaže kako je pandemija koronavirusa samo pojačala krizu. Kriza bi trebala dovesti i do promjene sistema, a na to kod nas, prema njegovom mišljenju, niko nije spreman.

“Očito je da je u svijetu jedan veliki potres koji će završiti tako da će ove male zemlje propasti i to žestoko propasti. Preživjet će i postati samo jače velike ekonomije koje prije svega imaju jake industrije. Mi ćemo platiti ceh jer smo zaboravili da proizvodimo. Nemamo nikakvu industriju, a narod koji nema svoju industriju, koji je sav na uvozu i sitnim uslugama, a naš je takav, platit će ceh i kriza će biti duboka”, smatra Milojević.

Za aktuelne mjere koje predlažu entitetske vlade kaže kako su pogrešno usmjerene jer se bave upumpavanjem mrtvog novca, ali i da preduzeća moraju biti spremna da preuzmu određeni dio rizika, a ne da očekuju naplatu prihoda kao da nije kriza.

“Moratorij na otplatu kredita je logičan jer je teško očekivati da se obaveze izmiruju bez problema, ali je pitanje šta kad on prođe, da li će te kompanije biti u stanju da servisiraju svoje obaveze”, izjavio je on te naglasio da se krize ne rješavaju novcem već proizvodnjom.

Ovu krizu bi, smatra Milojević, trebalo izgraditi za izgradnju jedne nove zdravije privrede. Predlaže da društva s ograničenom odgovornošću (doo) s 200 zaposlenih pređu u dionička društva i da država u njih dionički investira, kao što je praksa zapadnih država.

“Ne može mrtav novac spasiti mrtvu privredu. Ovaj novac ništa ne vrijedi jer će ga inflacija istopiti”.

Leave A Reply