Poništen Tegeltijin Pravilnik: Postavlja se pitanje da li VSTV radi u koristi sudija ili…?

0

Nakon što je VSTV preglasavanjem usvojio novi pravilnik o ocjenjivanju sudija, skoro 90% sudija u Bosni i Hercegovini se usprotivilo novom pravilniku, piše Krajina.ba.

Naravno, velika većina sudija se nije htjela zamjerati predsjedniku Milanu Tegeltiji te o istom nisu javno iznosili svoje mišljenje. Međutim, sutkinja Okružnog suda Banja Luke Olga Pantić je otišla korak dalje i pokrenula upravni spor pred sudom Bosne i Hercegovine. Sud Bosne i Hercegovine je 19.05..2020. godine uvojio tužbeni zahtjev tužiteljice te ukinuo Pravilnik o ocjenjivanju nositelja pravosudnih funkcija, kao i Kriterij za ocjenjivanje rada sudaca u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija nije htio komentarisati presude suda, ali je rekao u medijima da će sasvim sigurno VSTV protiv te odluke Suda BiH upotrijebiti jedini mogući mehanizam te podnijeti Zahtjev za preispitivanje presude.

Nakon ove izjave Milana Tegeltije, postavlja se pitanje da li VSTV radi u korist sudija ili…?

Izrevoltiran Tegeltijom upornošću da se ovaj Pravilnik usvoji, Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec odgovorio je predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milanu Tegeltiji da je presuda Suda BIH civilizacijska te da se ona ne treba komentarisati.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Leave A Reply